Backes Optik_Viersen (6)
Optics & hearing acoustics

Backes Optik

Viersen (Germany) More information
  • de en
  • © HEIKAUS 2019

Task

One special task of this design concept was the partial conversion of the optician and hearing acoustics specialist store in Viersen. The previous sales area and the necessary examination areas were to be made warmer and imbued with a wellness-flair by the new interior design. Previously, the room structure was clear and functional with an orderly presentation of merchandise. A grey-and-white woven carpet designed to match the historical building façade and satin-finished back-lit display furniture for glasses characterised the ambience of this specialist store. HEIKAUS planned and developed the optician’s redesign from 2008 as well. Colours and materials typical at the time characterised the room design of this store at the Hochstraße in the district centre of Viersen in North-Rhine Westphalia for 10 years. Time for change … time for new accents!

Challenge

Backes-Optik needed to re-open after the shortest possible conversion time. The customer wanted a clear visual change and the materials and interior room design to be updated. Room layouts were to be adjusted to the new requirements, and an atmosphere that inspires customers to linger needed to be created. This building project and new retail design were to merge function with the latest room design.

Tasks and challenges are there to be solved!

Solution

The materials and colours used in the previous store design were mostly replaced. The faux-historical cool tiles were replaced with flooring using a modern and comfortable design with an oak look. The interior designers from HEIKAUS removed some of the walls towards separate examination areas. A modern high-tech eye examination area now harmoniously fits into the new retail design. A warm, high-pile copper-coloured carpet led to a lounge-like “private room” for examinations. Gradual transfers instead of enclosed rooms change the entire feel of the rooms. The 60 m² large store has increased in transparency and size thanks to this new room layout. Copper shades in lamps, floor segments and comfortable leather armchairs add a maximum of warmth and cosiness. The design team skilfully combined black MDF wall applications for the optimal presentation of glasses with white display cubes. Large black consulting tables and the new, much smaller cash desk were adjusted to this. The shop window design provides exciting views and invites passers-by as customers to come in and linger as well. The current room design of the optician’s specialist store is still merged with the historical exterior façade of the building for an attractive, matching overall image.
A convincing solution!

Contact us
Contact us

mail@heikaus.com
+49 (0) 7143 96929-39

Contact

We take the time to get to know you and understand your vision and your goals. We would be pleased to present you with a non-binding offer and provide you with the appropriate professional advice. Make a choice and make a decision! HEIKAUS will guide you on your way to your goal!